Zaznaczę na początku, że nie jestem technikiem, specem od mąki ani też zawodowym pizzermanem (pizzaiolo). Spróbuję uprościć do minimum ważne rzeczy, które najbardziej nas interesują.
Umieściłem tu zdjęcia 4 profesjonalnych mąk, które można zdobyć w Polsce. Począwszy od allegro, po różne sklepy internetowe. Na końcu je opiszę.
Co to jest to „W” ???
Ano jest to fajna sprawa stosowana póki co tylko we włoskich mąkach i to tylko tych do użytku profesjonalnego. A szkoda.
Jest to parametr wskazujący siłę danej mąki. Im wyższe „W”, tym ciasto podczas wyrabiania wchłonie więcej wody, będzie posiadało większą elastyczność, a co za tym idzie, będzie mogło dłużej wyrastać.
Przykłady:
W210 – W250 = 2h – 5h w temp. pokojowej
W250 – W270 = 4h – 8h w temp. pokojowej
W270 – W330 = 8h – 13h w temp. pokojowej
Oczywiście że względu na to, że temperatura pokojowa jest zmienna, to czas wyrastania również.
Czas wyrastania można zwiększyć o 24h – 48h wkładając ciasto do lodówki ustawionej na 4°C.
Siła mąki jest zależna od ilości protein (białka) i po tej informacji można dobierać orientacyjnie mąkę, która parametru „W” nie posiada.
W220 – W240 = Proteiny (białko) 12 – 12,5
W300 – W330 = Proteiny (białko) 13
W340 – W400 = Proteiny (białko) 13,5 – 15
To są parametry orientacyjnie. Nie należy ich brać na 100%.
Ale… przeglądając w sklepie polskie mąki, szukajcie takiej, która będzie miała proteiny (białka) w okolicach 12.
To tak po krótce.
Co do zdjęć:
Mąka 5 stagioni = W330 (moja ulubiona)
Mąka Caputo pizzeria = W260 – W290
Mąka Divella = W220 – W240
Mąka Frumenta pizza = W250
Jak macie pytania, piszcie śmiało.
Następnym razem napiszę coś o wyrastaniu i dojrzewaniu ciasta, bo to nie to samo, a musi iść w parze.
W jakich sklepach/sieciówkach można znaleźć mąkę 5 Stagioni o współczynniku 330 ?
Czy do pizzy można użyć mąki orkiszowej ?
Jaka ilość wody wchłonie mąka w zależności od indeksu W ?
Twój krótki wpis o makach pozwolił mi się wkręcić w robienie pizzy na zupełnie innym poziomie niż dotychczas. Pisz więcej!
Bravo! Hai fatto un lavorone con questi articoli. Un concentrato di tutto quello che si deve sapere!
Tez umie troche pisac po polsku, z bledami ale lepiej niz nic! Lepiej mowie niz pisze.
Grazie carissimo.
Questo è solo un’inizio. Ho poco tempo.
Scrivo di più nel mio gruppo Facebook. Il link lo trovi sopra. Scrivi meglio in polacco di alcuni polacchi?.