Rola soli w cieście
Dawno nic nie pisałem. Korzystając z okazji że od 5 dni łamie mnie solidna grypa i leżę w łóżku postanowiłem, że wreszcie poruszę ten ciekawy temat. Zebrałem tu ogólną [...]
Dawno nic nie pisałem. Korzystając z okazji że od 5 dni łamie mnie solidna grypa i leżę w łóżku postanowiłem, że wreszcie poruszę ten ciekawy temat. Zebrałem tu ogólną [...]
Nie to że się chwalę, czy coś. Nie. Ja po prostu jestem dumny z tego co powstało u mnie w domu. I to w pomieszczeniu, w którym byłaby, [...]
To, że do wyrabiania ciasta profesjonalnie używa się dzieży, nie jest tajemnicą. Korzystają z nich pizzerie, restauracje, cukiernie, piekarnie itd. Coraz częściej jednak pojawiają się profesjonalne rozwiązania dostępne do [...]
Jedni ją lubią, inni zaś nie...Nie ma czemu się dziwić. W naszej polskiej kulturze kulinarnej często pizza rysuje się jako dość wysoki placek ciasta, naładowany czym tylko się da. [...]
Fazy przygotowywania ciasta 1) wyrabianie - proces ręczny lub mechaniczny, podczas którego wytwarza się siatka glutenowa. (j.włoski impasto) 2) blok - 1-sze wyrastanie - w tej fazie wyrasta całe [...]