To, że do wyrabiania ciasta profesjonalnie używa się dzieży, nie jest tajemnicą. Korzystają z nich pizzerie, restauracje, cukiernie, piekarnie itd. Coraz częściej jednak pojawiają się profesjonalne rozwiązania dostępne do użytku domowego. Zapotrzebowanie rynku rośnie, więc producenci wychodząc naprzeciw, prześcigają się w zaspokojeniu tego trendu. Głównie opieram się o rynek włoski, bo ten w miarę dobrze znam. Aczkolwiek skrupulatnie przeszukałem też polskie oferty i tu jeśli chodzi o małe maszyny wciąż jest jeszcze słabo.
Kilka słów o typach mikserów w kolejności od najtańszych do najdroższych.
1) Miksery planetarne – te doskonale znamy. Są to często wielofunkcyjne urządzenia, głównie ukierunkowane do wyrobów cukierniczych, choć oczywiście wyrobią też z powodzeniem ciasto na chleb, czy pizzę. Ceny zaczynają się już od kilkuset złotych.
2) Miksery spiralne – chyba najpopularniejszy rodzaj. Bardzo solidnie wykonane urządzenia zaczynające się od małych modeli (do 5-6kg ciasta) a kończąc właśnie na wersjach profesjonalnych dochodzących do kilkudziesięciu kilogramów pojemności. Tu obraca się również misa, która może być zamontowana na stałe lub wyciągana. Niektóre modele posiadają odchylaną głowicę. Najtańsze modele zaczynają się od około 1800zł.
3) Miksery widelcowe – Stosowane głównie do ciast o wysokiej hydratacji, czyli z dużą ilością wody. Charakterystyczny jest tu ruch widelca w osi poziomej. Również tu misa jest obrotowa. Ceny zaczynają się od kilku tysięcy złotych.
4) Mikser łapowy – system wyrabiania ciasta najbardziej zbliżony do ręcznego. Maszyna posiada dwa ramiona, które na zmianę ugniatają ciasto, jak ludzkie ręce. Zaletą jest tu idealne napowietrzenie ciasta po zakończeniu pracy. Ten typ uważany jest za najszlachetniejszy. Ceny zaczynają się od kilku tysięcy złotych.
Osobiście zaczynałem zabawę od zwykłego miksera planetarnego z marketu za około 100€ i służył mi ze dwa lata. Potem zamęczyłem go zbyt dużą ilością ciasta. Następnie przerzuciłem się na KitchenAid Heavy Duty (model z pierwszego zdjęcia), ale nie satysfakcjonowała mnie finalna jakość wyrabianego ciasta, więc odsprzedałem go i zakupiłem mikser spiralny Sunmix 6 (drugie zdjęcie) i jak dla mnie to jest Mercedes ?.
Co jest ważne, miksery spiralne minimalnie nagrzewają ciasto w przeciwieństwie do planetarnych. Ma to o tyle znaczenie, że w pizzach długo wyrastających stara się opóźniać proces wyrastania faworyzując dojrzewanie toteż finalna temperatura ciasta nie powinna przekraczać 23-26°. Oczywiście są od tego wyjątki.
Dzięki za fajne porównanie sprzętów. Dla mnie najlepszy jest robot planetarny, bo ma dużo funkcji, które ułatwiają mi gotowanie. W domu mam taki sprzęt marki Kenwood https://www.kenwoodworld.com/pl-pl/przepisy/robot-do-gotowania-podgrzewana-miska
Witam, bardzo dziękuję panu, jest pan pierwszym polskim autorem przekazującym dużo przydatnych informacji o tematyce pizzy jakiego znalazłem i należy się panu wielkie uznanie za pracę i wkład, przy jednoczesnej prostocie w tym skomplikowanym temacie. Poza panem posiłkowałem się tylko włoskimi kanałami na YouTube ponieważ polskie kanały nie zachwycały profesjonalizmem a teraz jest wreszcie jeden polski i zostanę na dłużej a nawet na owiele dłużej. Pozdrawiam
Dziękuję za miłe słowa. Zapraszam również do dołączenia do naszej grupy FB
It’s going to be end of mine day, however before ending I am reading this great
piece of writing to improve my experience. http://www.czechtribe.com/profile/angellaris
„Następnie przerzuciłem się na KitchenAid Heavy Duty (model z pierwszego zdjęcia), ale nie satysfakcjonowała mnie finalna jakość wyrabianego ciasta, więc odsprzedałem go i zakupiłem mikser spiralny Sunmix 6 (drugie zdjęcie)” – jakie zastrzeżenia miałeś?
Witaj,
Mikser planetarny jest narzędziem raczej wielofunkcyjnym dedykowanym bardziej do cukiernictwa niż stricte do ciasta – pizzy. Ma tę wadę, że mocno nagrzewa ciasto podczas wyrabiania. Poza tym w przeciwieństwie do miksera spiralnego nie ma obrotowej misy, która pomaga w wyrobieniu siatki glutenowej zupełnie inaczej niż mikser planetarny.
Bardzo fajny blok, możesz powiedzieć gdzie i za ile zakupiłeś mikser Sunmix? pozdrawiam
Ciekawe informacje dla osób rozpoczynające przygodę.Dzieki Marcin że chce Ci się dzielić wszystkimi informacjami i swoją wiedzą?
Witaj. Dziękuję. Zawsze fajnie przeczytać kilka miłych słów. To motywuje do dalszego działania. Pozdrawiam serdecznie
Bardzo ciekawa strona. Czekam na więcej wpisów.
Witaj. Dziękuję za uznanie. Czasu mało, ale będę się starał coś dodawać w wolnym czasie. Pozdrawiam